13a edició del cicle de poesia a l'institut Font del Ferro de Palafolls 

- Mateu Xurí, glosa mallorquina, divendres 27 d'octubre de 2023

- Christian Atanasiu, JugLar con las palabras, dia mundial de la felicitat, 20 de març de 2024

- Presentació d'accions poètiques d'alumnes, dia mundial de la poesia, 21 de març de 2024

- Toni Gomila, fragments d'Acorar, dimarts 21 de maig de 2024

                                 ---             

Dimarts 21 de maig de 2024 a tres quarts d'una del migdia: TONI GOMILA

Aprofitant l'avinentesa de la tornada de l'obra teatral Acorar a Catalunya, més exactament a l'Espai Texas de Barcelona, hem pogut comptar amb l'autor i actor manacorí Toni Gomila a l'edició d'aquest curs de Poesia als barracons. Sis anys enrere els alumnes de primer de batxillerat d'aquella fornada van assistir a una representació de l'obra a la sala la Planeta de Girona. Aquesta vegada l'autor ha vingut a interpretar i a comentar fragments de l'obra a l'institut.

Si la força d'Acorar rau en l'amor a un lèxic precís i genuí i a una tradició i una cultura ancestrals enfront d'una globalització anorreadora d'identitats, l'excel·lència interpretativa de Gomila rau en la manera de fer arribar els textos en una cadència harmoniosa de ressonàncies fondes. És "l'art de fer natural i necessària la paraula" (definició de poesia de Carles Riba).

Lloc i hora: gimnàs de l'institut Font del Ferro, a les 12.40 h; grups de 1r de batxillerat

 

                    

Dimecres 20 de març de 2024 a quarts de dues: CHRISTIAN ATANASIU

Diplomat en Belles Arts per la Universitat de Kassel (Alemanya) i titulat superior en Art Dramàtic en l'especialitat d’Interpretació a l’Institut de Teatre de Barcelona, l'actor Christian Atanasiu va crear la Cia. Martí Atanasiu, amb què va fer gires per una quinzena de països europeus, tot participant als festivals internacionals més importants d’humor i de gest. Paral·lelament va concebre espectacles en solitari basats en poemes dadaistes, texts de l’absurd i tècnica de clown. Com a director ha dirigit diferents muntatges teatrals de creació pròpia, de circ i de clown.  

JugLar con las palabras és un espectacle d'humor en què l'actor experimenta amb el sentit i el sense sentit de les paraules, fent servir l'expressió facial i corporal per provocar la hilaritat del públic. 

Vegeu un fragment de l'actuació


Lloc i hora: gimnàs de l'institut Font del Ferro, a les 13.35 h; grups de 1r i 2n de batxillerat

.

 

Divendres 27 d'octubre de 2023 a quarts de dues: MATEU XURÍ

Mateu Matas Ordinas (Santa Margalida, 1982), més conegut com a Mateu Xurí, és un dels grans glosadors mallorquins i un impulsor de la recuperació d'aquest gènere de llarga tradició popular. L’habilitat del glosador per improvisar versos enginyosos, plens de gràcia, connectats amb l’actualitat, és ben engrescadora i mereix el màxim agraïment per la meravella que suscita.

“Si la descoberta de la glosa va representar, per a en Xurí, un tomb vital, la seva aparició ha estat, per al món de la glosa mallorquina, transcendental. En una dècada, ha encapçalat un relleu generacional del tot inesperat i sense precedents –en l’actualitat, hi ha vint-i-cinc glosadors a Mallorca, molts dels quals no superen els trenta–, ha ampliat i enriquit el ventall de temes susceptibles de ser utilitzats en una glosa –ha recuperat, per exemple, la funció crítica del gènere, reprimida durant moltes dècades– i ha contribuït, decisivament, a prestigiar la tradició glosadorística, rescatant-la de l’obscur soterrani antropològic on l’havien entaforada i posant-la sota els focus, fins al punt de convertir-la en un referent de la cultura mallorquina actual.” (Pere Antoni Pons, “Mateu Xurí, el joglar de la terra”)

Lloc i hora: biblioteca de l'institut; de 13.35 a 14 h, grups de 1r de batx., i de 14.05 a 14.30 h, grups de 2n de batx.