Programa 2022-2023

12a edició del cicle de poesia a l'institut Font del Ferro de Palafolls 

- Artur Blasco, el dijous 15 de desembre de 2022 

- Joan Puigdefàbrega, el dimarts 21 de març de 2023

- Xumo Nunjo, el dijous 25 de maig de 2023 

                                -----

                                              

Dijous 15 de desembre de 2022: ARTUR BLASCO

 

Músic, folklorista, revifador de l’acordió diatònic, compilador de cançons tradicionals catalanes, Artur Blasco ha recuperat prop de mil sis-centes melodies de més de dos-cents llocs i llogarrets disseminats pel país, tot un patrimoni musical de gran riquesa i un testimoni antropològic i etnogràfic de la vida al Pirineu i altres contrades.

Premi Nacional de Cultura Popular, el 2004, i Premi Nacional Joan Coromines, el 2008, atorgat per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, Artur Blasco (1933) és tot ell un patrimoni de llengua, música i cultura popular. Celebrem que serà a Palafolls per oferir-nos un tast de cançons d’arrel, de tronc, d’enforcadura i de gran capçada. 

Lloc: teatre municipal. Hora: 12 del migdia. Públic: 1r i 2n de batxillerat.

(Entrevista a Artur Blasco a la revista El Temps; agost de 2022)

 

Dimarts 21 de març de 2023, dia mundial de la poesia: JOAN PUIGDEFÀBREGA


Joan Puigdefàbrega és poeta, oceanògraf i traductor d’obres de poetes viatgers com el bretó Victor Segalen o el gallec Manoel Antonio. El 2016 va obtenir el Premi de Poesia Gabriel Ferrater amb el recull de poemes titulat Deshora.

A la darrera edició del festival Poesia i + va sorprendre amb un text inèdit de gran bellesa nascut de l’entorn natural que té més apamat, eix vertebrador de l’espectacle 'Ocellim ocellam', presentat amb el també poeta Oriol Sauleda i els músics Marc Egea i Pep Moliner.

Per la força de veritat i per la precisió de solcada, neta i fonda, els mots de Joan Puigdefàbrega tenen la reverberació de la gran poesia.

Lloc: gimnàs de l'institut. Hora: 12 del migdia. Públic: 1r i 2n de batxillerat.

 

Dijous 25 de maig de 2023: XUMO NUNJO           

 

El músic, cantant, productor i creador pluridisciplinar Xumo Nunjo explica que va començar a presentar-se com a artista quan vivia París. A Bangangté, la petita ciutat del Camerun on va néixer, no existia la figura de l’artista; tothom creava. La seva infantesa va transcórrer entre cançons, ritus ancestrals i discussions sobre art.

El 1993 va formar el grup Broken Noses i va produir el seu primer disc, una barreja eclèctica de rock, afro, punk i jazz, cantant en bamiléké, anglès i francès (de fet, als seus concerts, que ell anomena visites o trobades, s’hi poden escoltar fins a vuit o deu llengües diferents; hi ha improvisació, percussió a terra, cessió d’instruments al públic, etc.).

Havent patit la repressió policial i militar al seu país natal, algunes lletres de les seves cançons tenen un component de denúncia política i de reivindicació de llibertats.

Xumo Nunjo veu els artistes com xamans, i creu que als infants cal ensenyar-los música, filosofia i poesia, que és “allò bàsic perquè esdevinguin éssers humans més conscients de si mateixos i dels altres”.

Lloc: gimnàs de l'institut. Hora: 12 del migdia. Públic: 1r de batxillerat.