PROGRAMA D'ACTIVITATS 2013-2014 (4a edició)

Adrià Puntí, David Carabén, Txe Arana...

Nou curs i nova temporada de Poesia als barracons, que aquest any surt de les aules per anar-se'n quasi de concert, a un assaig d'una actuació molt esperada: el retorn de Puntí amb tota una banda de músics a l'escenari, a l'Auditori de Girona, aquest mes d'octubre. Molt aplaudit a l'estrena de la projecció Adrià Puntí. El documental al festival Inèdit de Barcelona, l'artista de Salt segueix endavant amb una carrera musical que el situa com un dels creadors de referència del panorama català.
Com si tornéssim als orígens de la literatura, la segona activitat prevista de Poesia als barracons es basa també en textos cantats i musicats. Ens visita un altre artista de primera fila: David Carabén, de Mishima, l'últim dijous feiner del mes de desembre de 2013. A més a més d'amb la banda, Carabén ha protagonitzat darrerament actuacions en solitari, o amb un músic acompanyant, de molta categoria.
Igual que el curs passat, aquesta temporada els recitals es distribueixen al llarg de l'any acadèmic. Anunciarem la resta del programa a mida que anem confirmant les actuacions següents.
Poesia als barracons i poesia fora dels barracons: música a dojo i cançó, i el vers que es canta, que encanta, que meravella.


TXE ARANA (divendres 21 de març de 2014, Dia Mundial de la Poesia)
Txe Arana és actriu, presentadora, guionista, dobladora, veu en off de molts programes de TV3 i el canal 33 (Ànima, Sala 33 Cinema, Sense Ficció, GR Pirineus, Mic, Xarxa Natura). Es va donar a conèixer presentant l'espai De vacances (1991) i el programa musical Sputnik (1993), ha fet d'actriu en diverses sèries de televisió (Laberint d'ombres, Temps de silenci, El cor de la ciutat, Estació d'Enllaç), ha posat veu a espots publicitaris, ha presentat gales de lliurament de premis culturals, ha actuat al costat d'artistes de la categoria d'Adrià Puntí, ha fet de protagonista en obres teatrals com La pell eixorca i actualment participa en el repartiment de la pel·lícula Barcelona 1714.
Hem convidat Txe Arana a posar veu i presència a la poesia de Joan Vinyoli, de qui aquest any es commemora el centenari del naixement.
L'activitat consisteix en una caminada literària des de l'institut Font del Ferro fins al castell de Palafolls. El camí d'anada és per pista de sorra i corriol. Es farà una parada a mig camí per llegir-hi el poema que edita la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el Dia Mundial de la Poesia. A dalt del castell, l'actriu recitarà poesia de Joan Vinyoli davant d'un públic d'estudiants de batxillerat de Palafolls i de gent que s'hi vulgui afegir.
Tria de poesia de Vinyoli


DAVID CARABÉN, cantant de Mishima (dijous 19 de desembre de 2013)



David Carabén és el cantant, guitarrista i compositor de Mishima, grup que va començar gravant cançons en anglès i que amb Set tota la vida (2007) i Ordre i aventura (2010) va aconseguir un gran reconeixement cantant en català. 'No existeix l'amor feliç', nom tret d'un poema de Louis Aragon cantat i musicat per Georges Brassens, és el títol d'una de les cançons de l'últim disc de Mishima, L'amor feliç (2012).
A més a més de músic, David Carabén és llicenciat en ciències polítiques, realitzador de televisió, guionista i traductor. El seu pare va ser periodista i directiu del Barça (artífex del fitxatge de Johan Cruyff) i la seva mare, ballarina i crítica de dansa.
Amb Mishima, Carabén ha omplert sales de concerts com l'Apolo i ha actuat en escenaris com el Palau de la Música. Com a autor en solitari, ha cantat al teatre Romea i al festival Kosmopolis, per exemple.
Hem convidat David Carabén a l'institut de Palafolls per sentir-lo cantar i enraonar de música, cinema, literatura i de tot el que vulgui. “No em documento per una cançó o per un disc. Llegeixo una mica de tot. I tot i que sempre surt el tema de les meves lectures, no sóc un lector que hagi endreçat la seva cultura literària, com sí m'he sentit obligat a fer-ho amb la cultura cinematogràfica, perquè vaig treballar en relació a la crítica de cinema, i realitzant programes, fent guions, entrevistant cineastes. Aleshores sí que vaig haver-ho de fer. Capra és això, i aquestes són les seves característiques, i el Buñuel és això… Amb la literatura no ho he hagut de fer mai i dec tenir unes llacunes vertiginoses en segons quins aspectes. No m'ho he imposat mai, ha estat sempre per plaer. En el cas de L'amor feliç, crec que l'origen va ser un assaig del Fuster on deia una cosa que ja sabia, que és que l'amor romàntic, aquesta forma d'amor a la que cantem i surt en pel·lícules té l'origen si fa no fa al segle XII, amb els trobadors i tot això. I em vaig posar a investigar-ho.”



PUNTÍ (dimecres 9 d'octubre de 2013)
 Incompletament Puntíassaig del concert a l'Auditori de Girona

Foto de Martí Artalejo

'Torna el millor Puntí'. El crític musical Xavier Castillón celebrava així el retorn d'Adrià Puntí als escenaris, en un article publicat al PuntAvui el passat 23 de setembre.
Els músics que acompanyaven l'exlíder d'Umpah-pah fa quinze anys en el seu primer disc en solitari tornen a formar el nucli dur de la banda en el concert del 12 d'octubre a Girona: el guitarrista Lluís Costa, el baixista Pere Martínez i el bateria Dani Pujol. 'Ja estava una mica saturat de tocar sol i, a més, penso que les cançons mudes del llibre Incompletament Puntí es mereixien ser musicades i orquestrades. De fet, quan feia el llibre ja estava pensant en música, i ara ha arribat el moment de presentar el llibre sonorament', diu l'artista.
'Darrere d’aquest concert hi ha un treball molt important, no es tracta d’una actuació amb les cançons de sempre: el públic hi trobarà moltes novetats.' Algunes de les noves cançons s’han pogut escoltar en els seus concerts en solitari o a través d’internet, en versions molt més despullades que les que assaja ara amb la banda i amb les cordes del Taller d’Orquestra i altres reforços. Una dotzena de temes inèdits amb títols com ara Tarda d’agost, La prova del nou, Cor emigrant, La clau de girar el taller, Tornavís, Prohibit, Un trist avís d’enyor, El boig del telèfon roig, etc.
Comença una nova etapa que s’obrirà oficialment a l'Auditori de Girona, en un concert molt important per a Puntí i els seus seguidors, que tenen ganes de veure'l en acció després d'una dècada de poca presència als escenaris. 'El millor Puntí que s’ha vist i escoltat en molt de temps', afirma Xavier Castillón.
Els alumnes de batxillerat de l'institut Font del Ferro de Palafolls tindran el gust de veure Puntí a Girona el dia 9 d'octubre en un assaig previ a l'actuació del dia 12.


                                                                                                                                                                           Foto de Martí Artalejo