Reprenem l'activitat! 


Divendres 23 d'abril, a les 12.30 h: CARLES BELDA I RAFALITO SALAZAR. 
Cant improvisat i rumba catalana per Sant Jordi!

Carles Belda toca l'acordió diatònic i la trikitixa en formacions musicals de caràcter tradicional. Amb el guitarrista Rafalito Salazar duen la cançó tradicional al camp de la rumba catalana. En els seus concerts i tallers sovint practiquen garrotins i altres formes de cant improvisat.

La cançó improvisada es formula com un diàleg. L'enginy del glosador es mesura en l’estructura formal de la composició i en el contingut de la resposta, que ha de ser ràpida, enginyosa i escaient a l’envit del contrari.

Amb l’objectiu de promocionar la cançó de text improvisat i fomentar l’ús de la llengua, celebrarem la diada de Sant Jordi amb un taller de glosa i rumba adreçat a primer de batxillerat. Reprendrem així el cicle cultural Poesia als barracons.

L’Ajuntament de Palafolls col·labora en l’organització de l’acte, que tindrà lloc a l’Escola Municipal de Música i Dansa el divendres 23 d’abril a dos quarts d’una del migdia.


La desena edició del cicle de poesia de l'institut Font del Ferro de Palafolls, la del curs 2020-2021, de moment està suspesa per raons sanitàries. Tant de bo que aviat ens permetin poder tornar a convidar poetes, escriptors i artistes a les aules del centre. 


Activitats suspeses pel confinament:

Divendres 20 de març a les 11.15 h: ORIOL SAULEDA I NÚRIA MARTÍNEZ VERNIS
Avancem la celebració del Dia Mundial de la Poesia (21 de març) amb un recital d’Oriol Sauleda i Núria Martínez-Vernis a l’aire lliure, si el clima acompanya. Oralitat, jocs de paraules, transgressió, esperit dadaista, experimentació, improvisació. Dues veus forjades en els recitals a peu pla, a peu de carrer, a peu de barricada. 
(El 20 de març és el Dia Mundial de la Felicitat. I el 21, el Dia Internacional de l’eliminació de la discriminació racial, el Dia Mundial de la Síndrome de Down, el Dia Internacional dels Boscos i el Dia Mundial de la Poesia.)

Dijous 2 d'abril de 2020 a les 12.10 h: JOSEBA IRAZOKI
Un dels guitarristes més virtuosos del panorama rocker de la Península. Músic i cantant navarrès, que acompanya habitualment a la guitarra elèctrica músics de primera fila i que té discs en solitari. Lletres en euskera, experimentació sonora, ritmes trepidants, virtuosisme. Acte a mig camí entre una xerrada amb alumnes i un recital de cançons......

PROGRAMA 2019-2020 (9a edició)


Activitats ja realitzades:

Divendres 6 de març a les 11.15 h: Francesc Serés (Autors a les aules, ILC):
L’escriptor i director de l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull Francesc Serés enraonarà del llibre La pell de la frontera, que tracta sobre immigració, cultura i societat a la Franja de Ponent. La sessió forma part del programa ‘Autors a les aules’, subvencionat per la Institució de les Lletres Catalanes, que incloem en el cicle Poesia als barracons per la qualitat i perfecció de la prosa de Serés.Dijous 19 de desembre a les 12.10 h: Enric Casasses
El poeta Enric Casasses serà a l'institut aquest dijous en el tercer recital d'aquest curs de Poesia als barracons.

La fotografia és del 24 de novembre de 2014 en una aula de batxillerat de l'institut. El poeta hi va presentar un llibre d'assaig en vers sobre el poema 'Soleiada' de Joan Maragall.

En l'obra d'Enric Casasses hi trobem familiaritat amb tots els estils i totes les èpoques de la poesia, des dels trobadors a les avantguardes. “Un paio com en Casasses et pot parlar sense impostura del punk i els trobadors; et diu i et demostra per què Salvat-Papasseit i Tom Waits són iguals” (Pascal Comelade). La seva poesia beu de la tradició oral i entronca amb els grans clàssics catalans i universals. Com a estudiós de l'art d'escriure, Casasses ha reeditat els Dimonis de Verdaguer, la narrativa de Juli Vallmitjana o la poesia de Víctor Català, i ha prologat la traducció en vers de la Ilíada que acaba de sortir en català.
La trobada amb el poeta està programada per aquest dijous 19 de desembre a un quart menys cinc d'una del migdia a la biblioteca de l'institut Font del Ferro. Serà l'última classe de literatura de l'any 2019 de primer de batxillerat. Una festa per als admiradors de la bona escriptura. Tothom hi és convidat.Divendres 25 d'octubre a les 11.15 h: Joan Vinuesa
El poeta, cantant i cantautor Joan Vinuesa serà el protagonista del segon recital del cicle Poesia als barracons 2019-2020 aquest divendres 25 d'octubre a un quart de dotze a la biblioteca de l'institut Font del Ferro. Vinuesa recita versos propis i musica poemes d'autors catalans contemporanis amb guitarra acústica.

Divendres 13 de setembre de 2019 a les 11.15 h: Rosa Pou i Xavi Lloses

El programa d’activitats culturals de Poesia als barracons 2018-2019 començarà el divendres 13 de setembre a les 11.15 h amb un recital de veu i piano a l’institut Font del Ferro adreçat a tot l’alumnat de batxillerat.La poeta i cantautora Rosa Pou i el músic Xavi Lloses formen un duet que porten als escenaris un recital fresc i simpàtic basat en el disc Entre monosíl·labs i en un segon treball que segueix el fil dels jocs de paraules i experimentacions sonores del disc anterior. Les lletres de les cançons són de Rosa Pou i de poetes com Pere Quart (‘Tirallonga de monosíl·labs’) o Genís Cano (‘M’entens?’). La música de Xavi Lloses és, en part, hereva de l’esperit avantguardista d’un virtuós del piano com Carles Santos i, alhora, té un aire de proposta musical de cabaret.