Programa 2018-2019


Dimarts 4 de juny a les 09.50 h: Deu poemes de la Nova antologia de poesia catalana, amb Jordi Cornudella

El poeta, assagista i editor Jordi Cornudella serà el protagonista de l’última classe d’aquest curs de Poesia als barracons. Enraonarà sobre deu poemes que hem llegit a primer de batxillerat de la Nova antologia de poesia catalana.

Jordi Cornudella és un expert en l'estudi de llengües clàssiques i en l’anàlisi d’obres de grans autors de la literatura catalana com Carner, Riba, Ferrater o Foix. La col·lecció de quaranta-un volums Poetes del XX, d’Edicions 62, és fruit del seu treball com a editor.

Data: dimarts 4 de juny de 2019. Horari: de tres quarts i cinc de deu del matí a tres quarts d'onze. Lloc: aula de primer de batxillerat A. Activitat oberta al públic. Entrada gratuïta amb reserva prèvia (tel. 93 765 22 23).


Divendres 9 de novembre a les 11.15 h: Un cor de carn, amb Dolors Miquel i Marc Egea

Un cor de carn és un recital poètic que neix de la voluntat d’apropar els textos fundacionals de la nostra literatura. Poetes dels segles XIII, XIV i XV ens interpel·len amb enginy i gràcia verbal sobre els temes d’ara i de sempre. La tria de textos l’ha feta Dolors Miquel del seu llibre Cap home és visible, una antologia de poesia medieval catalana. La música de Marc Egea és una selecció de danses medievals i improvisacions interpretades amb viola de roda, instrument que es remunta a l’Edat Mitjana.



Dolors Miquel és poeta; amb El Guant de Plàstic Rosa va rebre el premi Ausiàs March de poesia. Marc Egea és músic; ha treballat amb poetes, actors i rapsodes en muntatges escènics de molta categoria.




Dijous 20 de desembre de 2018 a les 13.35 h: Neus Borrell i Miquel Escuer

La paraula feta instrument des d’on cantar. Neus Borrell i Miquel Escuer toquen temes que la música i la paraula ja són una mateixa cosa, com les cançons tradicionals o els cants d’Amancio Prada a Sant Joan de la Creu. En toquen d’altres a on han estat ells a fer música entre paraules, com en els poemes d’Anna Dodas. I també demanen paraules al públic per fer-les sonar.




Neus Borrell ha rebut classes amb diverses cantants com Luciana Carlevaro o Cristina Zavalloni i s’interessa per la relació del so i el moviment. Actualment segueix fascinada pels seus estudis: la musicologia com a generadora de text i la dansa com a generadora de cant. Miquel Escuer alterna les seves estades en monestirs amb l’art de tocar la guitarra acústica i els estudis de filosofia. L’entesa musical entre tots dos és perfecta.



Dijous 21 de març de 2019, dia mundial de la poesia, a les 12.10 h: Aquest amor que no és u, amb Blancallum Vidal

‘Recreació contemporània del Càntic dels càntics amb metàfores visionàries i una perfecció sonora que fa que el llibre sencer es pugui recitar d’una tacada, fet que confirma que Blanca Llum Vidal és una de les millors trobadores de l’escenari actual.’ (Jaume Pons Alorda)


Blanca Llum Vidal ha escrit diversos llibres de versos i ha editat la poesia completa d’Àngel Guimerà i Les dues Catalunyes. Jocfloralescos i xarons d’Àngel Carmona. La seva trajectòria, tant en recitals de poesia com en obra publicada, és cada cop més ferma. Aquest amor que no és u n’és una bona mostra.
El seu vuitè llibre de poemes es titula Amor a la brega. En una entrevista recent, Blanca Llum Vidal deia això: «Com més t’estimes, més et baralles. Com més amor, més brega.»



Divendres 3 de maig de 2019, a les 11.15 h: Manuel Antonio, De Catro a Catro i altres textos, amb Joan Puigdefàbrega

‘El poeta gallec Manuel Antonio va néixer a Rianxo el 1900 i hi va morir de tuberculosi el 1930. No va tenir temps de fer una obra extensa, però la que va deixar s’enfila ben amunt. Rebel i inquiet, va militar en un galleguisme irredempt, sempre amb un peu posat en les idees llibertàries, i va treure, en poesia, tot el suc a la seva vida de mariner. Això si és que no volguéssim de dir, a l’inrevés, que vivint va treure tot el suc de la poesia, que seria igualment veritat perquè la poètica i l’estètica li eren un projecte de vida i també de país. És així que va veure en el galleguisme la revolució d’on havia de sortir un món nou i més lliure, I en les formes de l’avantguarda el llenguatge d’aquest món, que va cercar diguem que per necessitat vital.’ (Joan Puigdefàbrega)


Joan Puigdefàbrega és poeta i oceanògraf. Està vinculat a l’art, sobretot a través del Museu de Pintura de Sant Pol. Amb el llibre Deshora va guanyar el premi Gabriel Ferrater de poesia 2017.